Onze specialisaties

Algemene kinesitherapie

  • orthopedische en traumatologische problemen
  • post-operatieve revalidatie
  • advies en behandeling van rug- en nekproblemen
  • massage

Oefentherapie

  • onevenwicht herstellen tussen spiergroepen
  • stabilisatietraining
  • medische trainingstherapie
  • motorische controle
  • core stability

Sportrevalidatie en preventie

  • individuele en sportspecifieke begeleiding na herstel van een sportblessure
  • houdingsadvies
  • begeleiding bij sporthervatting of sportaanvang
  • gerichte oefeningen voor een skivakantie, voorbereiding op een nieuw sportseizoen, …

Lymfedrainage

De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de lymfebanen af te voeren.

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen.
Het lymfestelsel is een vatenstelsel naast het bloedvatenstelsel. Het helpt afvalstoffen verwijderen uit ons lichaam en brengt goede stoffen in de bloedbanen. Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen het domein van de kinesitherapie.
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, en anderzijds je houding en bewegingen verbeteren.

Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Eén van de technieken die een manueel therapeut onderscheidt van de gewone kinesitherapeut zijn de manipulaties. Een manipulatie is een zachte eindstandige mobilisatie, die dikwijls gepaard gaat met een geluid, de zogenaamde ‘krak’.

De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretching, triggerpuntbehandeling, harmoniserende technieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, oefeningen voor het houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing…

 

Dry needling

Wat is dry needling ?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken die op deze manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur: Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuur- naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet.

Dry needling gebruikt eenzelfde soort naaldje, maar die is specifiek gericht op zogenaamde ‘triggerpoints’ die kort gestimuleerd worden.

Wat is een ‘triggerpoint’?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook pijn ‘op afstand’.
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en).
  • Pijn-ontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen.
  • Hoofdpijn, aangezichtspijn en/of kramp.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints.

Via het gericht aanprikken met het naaldje, worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen.

De kinesitherapeut zal vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been. Ook worden de spieren langs de wervelkolom onderzocht en behandeld.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich weer en kun je gemakkelijker bewegen.

Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.